La prima vedere mașinile cu hidrogen par a fi soluția perfectă la poluare, dar ce sunt, cum funcționează și se merită a fi cumpărate? Așa cum numele sugerează, o mașină cu hidrogen folosește hidrogenul ca sursă de energie. Mașinile cu hidrogen sunt dotate cu pile de combustie care convertesc hidrogenul în electricitate care mai departe este folosit pentru a electrifica un motor electric care pune în mișcare roțile mașinii. În cadrul acestui articol, biroul de închirieri auto aeroport Alfa Rent a Car Cluj va explica în detaliu modul de funcționare al mașinilor cu hidrogen și dacă acestea pot fi o alternativă bună la vehiculele electrice sau la cele cu combustie internă.
Cum funcționează mașinile cu hidrogen? Mașinile cu pile de hidrogen, denumite de asemenea și vehicule cu celule de combustie (Fuel Cell Vehicles - FCEVs), folosesc celule de combustie pentru a converti oxigenul și hidrogenul în energie electrică. Această conversie se face prin separarea electronilor de moleculele de hidrogen care mai apoi se transformă în sursa electrică care pune în mișcare mașina prin motorul electric. Singurul produs secundar din toată această reacție chimică este apa. Majoritatea mașinilor cu pile de combustibil cu hidrogen sunt dotate cu o baterie litiu-ion mică, similară cu cele pe care le întâlnim la mașinile hibrid, pentru a stoca energia electrică în timp ce este generată de pilele de combustie.
Mașinile cu hidrogen oferă o experiență de șofat foarte apropiată de vehiculele electrice. De obicei au o transmisie cu o singură treaptă, astfel nu se fac schimburi de trepte de viteze, iar răspunsul la apăsarea pedalei de accelerație este imediat, exact ca la o mașină electrică. Mașinile cu hidrogen sunt dotate cu frânare regenerativă care funcționează exact la fel ca la o mașină electrică astfel că acestea vor încetini fără a atinge pedala de frână. Reacția instantanee a mașinilor cu hidrogen le face perfecte prin oraș chiar dacă accelerația slăbește mult la viteze mai mari. Toyota Mirai poate atinge 100 km/h în 9 secunde similar unei mașini cu combustie internă obișnuită. Autonomia maximă depinde de dimensiunea pilelor de combustie, majoritatea mașinilor cu hidrogen disponibile în acest moment pe piață oferă o autonomie cuprinsă între 500 și 650 de kilometri.
Cum se alimentează mașinile cu hidrogen? Procesul de alimentare cu hidrogen este la fel de simplu ca alimentarea mașinilor diesel sau pe benzină. Se face o oprire la stația de hidrogen, se introduce duza în rezervor și se așteaptă în jur de patru minute pentru umplerea acestuia. Hidrogenul din acest rezervor este stocat la presiunea de 700 bar, adică aproape de 300 de ori mai mare decât presiunea din anvelope care de obicei este este la 2.5 bar. Toyota a declarat că în perioada de realizare a modelului Mirai a tras cu arma în rezervor pentru a dovedi siguranța acestei tehnologii. Umplerea unui rezervor cu hidrogen este cu mult mai rapid și mai comod decât încărcarea unei mașini electrice. Din nefericire în Romania la momentul scrierii acestui articol nu există nici măcar una stație de hidrogen, acestea sunt foarte scumpe prețul lor ridicându-se la peste 6 milioane de euro. În mod clar, cel mai mare obstacol pentru adopția mașinilor electrice îl reprezintă lipsa stațiilor de alimentare și costul pentru construcția unei astfel de infrastructuri.
Cât costă alimentarea cu hidrogen? Aceasta este cea mai importantă întrebare iar biroul Alfa Rent a Car international airport Avram Iancu din Cluj vă oferă răspunsul în rândurile de mai jos. Așadar spre deosebire de combustibilii fosili care sunt măsurați în litri sau față de curentul electric măsurat în kilowați oră, hidrogenul este măsurat în kilograme și costă aproximativ 67 de lei. Acest kilogram de hidrogen oferă în medie o autonomie de 100 kilometri și astfel costul este de 67 lei pentru 100 km. În schimb costul pentru aceeași autonomie de 100 km este de 44 de lei pentru benzina standard la un consum de 7 L/km, 53 de lei pentru motoria standard tot la un consum mediu de 7 L/km și între 15 lei și 30 lei, în funcție de unde este încărcată mașina, pentru curentul electric. Mașinile cu hidrogen sunt considerate din clasa vehiculelor cu emisii ultra joase sau ULEVs (Ultra Low Emission Vehicles) iar acest lucru înseamnă că sunt scutite de la plata impozitului auto și chiar de la taxa de parcare în orașele în care s-au adoptat astfel de prevederi. Toate costurile de mai sus sunt valabile la momentul în care a fost scris acest articol.
Care sunt mașinile cu hidrogen disponibile în România? În acest moment numărul acestora este foarte mic și anume doar două mașini cu hidrogen sunt disponibile pe piață. Una este Toyota Mirai a cărei preț pornește de la 57 de mii euro iar a doua este Hyundai Nexo SUV și are un preț de pornire de 80 de mii euro. Ambele modele oferă o autonomie de aproximativ 650 de kilometri. Și alți constructori auto sunt implicați în dezvoltarea unor mașini cu hidrogen, de exemplu Honda Clarity este de vânzare în SUA, dar aceste autoturisme sunt încă la faza de experimente rutiere iar proprietarii lor sunt participanți la un studiu interesant. Având în vedere că mașinile cu hidrogen sunt doar la început de drum, maturizarea tehnologiei și scăderea costurilor asociate cu achiziția și alimentarea vor scade treptat până când vor ajunge în cele din urmă la nivelul automobilelor tradiționale. Această tehnologie are un potențial mare pentru vehiculele mari precum vapoare, trenuri și tiruri.
Cum se obține hidrogenul pentru mașini? Majoritatea instalațiilor care produc hidrogen folosesc gazul natural dar se lucrează și la alternative ecologice precum tehnologii de captare a dioxidului de carbon și electroliză.
Mașinile cu hidrogen oferă performanțe rezonabile, ele răspund imediat la apăsarea pedalei de accelerație motiv pentru care sunt rapide prin oraș, în schimb la viteze mai mari sunt mai lente. Experiența per total este similară cu a unei mașini electrice ieftine. Mașinile pe hidrogen au o țeavă de eșapament dar pe care curge doar apa rezultată din reacția chimică astfel că nu emit emisii poluante, în schimb producția hidrogenului creează astfel de emisii dar per ansamblu cantitatea lor este similară cu cele ale mașinilor electrice.
Pentru rezervări NON-STOP la Alfa Rent a Car vă rugăm să ne contactați:
0748.166.966
contact@alfarentacar.ro